Avinguda Jordà, 18 - 08035 Barcelona  •  93 418 68 33  •  93 418 74 85  •  info@eoibcnvh.cat

Inici   >   Cursos monogràfics i de llengua instrumental   >   On Lit et On parle. Matí
On Lit et On parle. Matí

urs reconegut com a activitat de formació permanent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Durada: 

30 hores (12 sessions presencials de 2 hores + 6 hores de lectura no presencials)

 

DATES

HORARI

AULA

23/10/19 -  13/05/20

Dimecres  de 11.00 a 13:00 hores

 

 

L’organització d’aquest curs, que es duu a terme de fa deu anys, respon a la demanda dels estudiants de la nostra escola que, en acabar l’últim curs, volien mantener i ampliar el coneixement i la pràctica oral de la llengua francesa. All llarg d’aquests anys, també s’hi han anat afegint alumnes que no són de la nostra escola però tenen interessos similars

 

Nombre d’alumnes per grup: fins a 15.


Destinataris del curs: Estudiants que han acabat l'últim curs de francès i altres persones amb un nivell B2 que volen mantenir la pràctica de l'idioma i ampliar els coneixements de literatura francòfona.

 

Nivell requerit: 

5è d’EOI, Certificat de B2 de Francès o qualsevol altre titulació equivalent.

Professores :

María Garcia, Marie Carmen Martinez, Montse Roma, Mercè Sans

Inici : 23 octubre

Curs impartit en:

Francès

Preu:  

199.80 €- .

(Segons tarifes oficials del Departament d’Educació).

Professores :

María Garcia, Marie Carmen Martinez, Montse Roma, Mercè Sans.

 

María García és llicenciada en Traducció i Interpretació (francès i anglès) per la Universitat Pompeu Fabra, a més de tenir un màster en Interpretació de Conferències per la Universidad Pontificia Comillas. Abans de treballar al Departament d’Ensenyament, a l’àrea de les Escoles Oficials d’Idiomes, com a tècnica, ha treballat com a professora de francès a l’EOI de la Vall d’Hebron i com a professora d’espanyol llengua estrangera a l’ensenyament secundari públic francès. 

Mari Carmen Martínez, nascuda a França, va començar els seus estudis superiors a València. Llicenciada en Filología Romànica va venir a Barcelona a cursar el seu doctorat. Tot seguit, va començar a treballar a una acadèmia de llengües estrangeres com a professora de francès. Després de 2 anys com a professora de secundària pel Departament d´Ensenyament va commençar a l´ EOI de Drassanes. Des de l'any 2007, treballa coma professora titular a Vall Hebron. Actualment,  s´encarrega dels nivells 2n i 4t i aquest  any serà el seu 3er monogràfic.

Montse Roma l’any 1982, va anar a França primer per perfeccionar el seu nivell de francès, a l’Aliança Francesa de París i per estudiar l’equivalent de la carrera de filologia francesa a la Universitat de París IV-Sorbonne, on va estar 5 anys. Aquesta estada, que es va allargar 8 anys, li va permetre, no solament, de perfeccionar el meu nivell de llengua, també  li va servir per a descobrir, conèixer i apreciar la cultura francesa. De llavors ençà, no ha parat d’enriquir, amb la lectura, els cursos i l’ensenyament aquest bagatge que vaig adquirir al llarg d’aquesta estada.

Mercè Sans va estudiar filologia francesa a la Universitat de Barcelona. Prèviament va viure un any a França per estudiar francès a l'Université d'Angers. Més tard va treballar com a traductora i des del 2004 és professora de francès i d'aquest monogràfic a l'EOI Vall d'Hebron.

 

Presentació:

Vols mantenir i millorar el teu francès? Si tens el nivell B2, t'ajudarem a fer-ho en el monogràfic ON LIT ET ON EN PARLE. A partir de diferents lectures, comentarem l'actualitat literària i social del món francòfon i abordarem diferents aspectes lingüístics d'interès.

 

Objectius del curs:

Aquest curs pretén desenvolupar i millorar la comprensió lectora i l'expressió oral, millorar la pronunciació i facilitar l'ús de la paraula en públic, enriquir el vocabulari, corregir i aprofundir en les estructures sintàctiques, ampliar el coneixement d'escriptors en llengua francesa, donar a conèixer l'espai literari, entrar en contacte amb l'actualitat social, política i cultural a través de la lectura d'assajos, que permetran contrastar la realitat dels països francòfons i la nostra.

Continguts del curs:

Cada curs es proposa als participants una selecció d’obres literàries, clàssiques i contemporànies, amb un interès literari i de contingut, així com també algun assaig o biografia que proposa d’abordar l’actualitat socio-politica

 

Guia de sessió:

Desenvolupament d’una sessió (íntegrament en llengua francesa)

Cada llibre es presta a una sèrie d’activitats diferents i així es contempla en les fitxes que es preparen per a cada llibre, no hi ha un model únic. Però alguns dels aspectes que se solen abordar són els següents:

 

  • Primeres impressions sobre el llibre llegit: es procura que cada participant pugui expressar la seva opinió de manera general. Així es posen de manifest opinions convergents, que es complementen amb diferents detalls i aspectes de l’obra llegida, i també divergents, que enriqueixen l’intercanvi
  • Treball en petits grups sobre algun dels aspectes plantejats, per facilitar la presa de paraula per part de tots i cadascun dels participants
  • Posada en comú de les opinions de cada grup i nous comentaris en gran grup
  • Projecció d’un document audiovisual de curta durada en relació al llibre llegit (interviu a l’autor, fragment d’una transposició al cinema de l’obra literària, document que té alguna relació amb l’obra llegida per la temàtica, etc)
  • Nous comentaris a partir de la relació de la lectura amb del document vist
  • Aprofundiment d’un o de diversos aspectes de l’obra: continguts, aspectes literaris, estil, estructura, relació amb altres lectures, passatges d’especial relleu o que han suscitat un interès personal...
  • Treball lingüístic: lèxic, estructures gramaticals recurrents en l’obra presentada, estil de l’autor... El professor prepara una fitxa per abordar alguns dels aspectes de manera detallada, en funció de les característiques de l’obra. Per exemple, frases fetes, vocabulari familiar o literari, expressions corrents, etc.
  • Obertura: altres obres del mateix autor conegudes pels alumnes, relació amb la que han llegit
  • Conclusions i propostes per a la següent sessió
  • Distribució de la fitxa per a la propera sessió

 

Metodologia:

Cada professor proposarà dos llibres sobre els quals, després de deixar el temps prudencial per llegir-lo, es basarà el taller literari.

Per guiar les sessions, el professor facilitarà una fitxa de lectura als alumnes a fi auq cada estudiant prengui la paraula per donar la seva opinió sobre cadascun dels temes proposats. Es parlarà de l'autor, del corrent literari, de l'estil, de l'especificitat de l'obra, de l'escriptura, l'estil, els personatges, l'ambient, la relació amb altres obres i autors que coneixen.

 

Material:Montse Roma : , L'été meurtrier de Sébastien Japriso, Grand frère de Mahir Guven

María García : Touriste de Julien Blanc-Gras, Le village allemand de Boualem Sansal

MarcèSans : J’ai choisi la terre de Claude Michelet,  L’innoncence des bourreaux de Barbara Abel

MC Matínez : La première chose que l’on regarde de G.Delacourt , Le mangeur de livres de  Stéphane Malandrin

 

 

2. CALENDRIER 2019-20 (mercredi 11h-13h)

ON LIT ET ON EN PARLE 2019-2020.

1. PARTICIPANTS


CALENDRIER   -  LE MERCREDI MATIN de 11h à 13h

 

23 octobre

Montse  Roma

L'été meurtrier de Sébastien Japrisot

20 novembre

27 novembre

 María García

Touriste de Julien Blanc-Gras

11 décembre

 

MC Martínez

La première chose que l’on regarde de G.Delacourt

15  janvier

22 janvier

 

Mercè Sans

J’ai choisi la terre de Claude Michelet

19 février

 

María García

Le village allemand de Boualem Sansal

18 mars

25 mars

 

MC Martínez

Le mangeur de livres de Malandrin

15 avril

22 avril

 

Montse Roma

Grand frère de Mahir Guven

13 mai

 

Mercè Sans

L’innoncence des bourreaux de Barbara Abel

 

 

Certificat:

 En acabar el curs, es donarà un certificat acreditatiu. Es requereix un 80% d’assistència per obtenir-lo.

Algunes universitats de Catalunya reconeixen aquest curs com a crèdit

d'idiomes de lliure elecció. Adreceu-vos a les secretaries de les

vostres facultats per confirmar-ne el reconeixement.

 

Curs reconegut pel Departament d’Ensenyament com a formació permanent del professorat.

 

Si el curs s’anul·la es retornarà l’import de la matrícula En el cas de renúncia per part de l’alumne, no es retornarà l’import de la matrícula. L’escola es reserva el dret de cancel·lar els grups que no arribin al nombre mínim d’alumnes establert.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.

Més informació